SÄKERHET

Quocirca Analyse

Quocirca som är en ledande forsknings- och analysorganisation som specialiserat sig på effekterna av informationsteknik och kommunikation (ITC) hos företag, publicerade i oktober 2011 en marknadsundersökning om utskriftssäkerhet.  ”Closing the print security gap. The market landscape for print security.” Rapporten fokuserade särskilt på den teknik som används i multifunktionsmaskiner och tillhörande säkerhetsaspekter, inklusive en jämförelse av utvalda tillverkare. Konica Minolta klassades som en branschledande tillverkare vad gäller säkerhet i multifunktionsmaskiner.

”Säkerhet är ett centralt element i Konica Minoltas övergripande strategi. … Konica Minolta har ett heltäckande utbud av säkerhetsfunktioner för utskrift och dokumentsäkerhet, varav många är standard på bizhub-modellerna. I stället för att certifiera separata tillvalspaket för säkerhet, påstår sig Konica Minolta ha marknadens största utbud av multifunktionsmaskiner med fullständig ISO 15408-certifiering.”
Källa: Quocirca (2011): Marknadsstudie ”Closing the print security gap. The market landscape for print security”, sid. 11.

Nätverksskrivare och multifunktionsmaskiner har utvecklats till den grad att de har blivit självklar nätverksutrustning som i princip fungerar som avancerade dokumenthanteringsstationer. Dessa maskiner är utrustade med hårddiskar, har ofta inbyggda webbservrar, erbjuder möjlighet att skriva ut, kopiera och skanna till olika destinationer och även skicka e-postbilagor – därför medför de samma säkerhetsrisker som annan nätverksutrustning om de inte skyddas.

Sammanfattning och rekommendationer:

  1. Bristande utskriftssäkerhet kan medföra risker för organisationer.
  2. Organisationer bör inte underskatta de säkerhetsrisker som oskyddade skrivare och multifunktionsmaskiner medför.
  3. Inom utskriftssäkerhet finns en mängd olika produkter och standarder.
  4. En grundlig säkerhetsutvärdering av utskriftsmiljön krävs för att avslöja möjliga svagheter.
  5. Komplexa skrivarmiljöer med många olika skrivarfabrikat medför ökad risk, men ger samtidigt möjlighet att erbjuda användarna ändamålsenlig utrustning.
  6. Säkerhet och mobilitet vävs samman genom driftsättning av pull-print-lösningar.
  7. Organisationer bör utveckla en strategi för utskriftssäkerhet som ingår i den övergripande IT-säkerhetsstrategin.
  8. MPS-marknadens tillväxt (Managed Print Services) kommer att driva på utvecklingen av produkter för utskriftssäkerhet.

Även om många organisationer inte har en klar överblick över potentiella säkerhetshål i sina multifunktionsmaskiner kan säkerheten förbättras genom ett antal åtgärder. Detta är en av Konica Minoltas styrkor!

KONTAKT

Behöver du mer information?

Förnamn

Efternamn

Telefon

E-postadress

Företag

Meddelande

SKICKA